De ce la spatele unor cămăși este o buclă și un nasture pe guler!

Cu siguranță, ați observat măcar o dată pe cămășile bărbătești unele elemente ciudate, la prima vedere, precum un nasture din spate pe guler și o cheotoare pe spate.

Dar, de fapt, aceste piese au avut inițial un scop pur funcțional.

Pentru ce a fost nevoie de cheotoare

Bucla de la spate era doar pe îmbrăcămintea militară și a apărut pentru prima dată la începutul secolului trecut. Croitorii au inventat-o pentru marinarii americani, ca să atârne cămășile în dulapuri și să depoziteze hainele în spațiile limitate.

Mai târziu, bucla a „migrat” pe cămășile studențești, care în anii ’50 ai secolului trecut erau fabricate de către cunoscuta companie „Gant Shirtmakers” pentru studenți. Iar tinerii au dat mai târziu acestei piese numele de ”fruit loop”.

”Fruit loop” se numea pentru că fetele trăgeau deseori băieții simpatici de această cheotoare. Cei mai populari tineri erau supuși la astfel de manipulații atât de frecvent, încât buclele lor se rupeau.

Dacă elementul era întreg, acest lucru indica nepopularitatea în rândul sexului opus. Iar scopul funcțional, aceste elemente ale cămășilor practic și l-au pierdut.

Menirea nasturelui pe guler din spate

Nasturele pe guler din spate a apărut chiar mai devreme – în anii 90 ai secolului al XIX-lea. Iar inventatorii acestui detaliu interesant au fost designerii ”Brooks Brother” – compania specializată în croitorie. Sarcina nasturelui era să țină cravata sub guler. Datorită unui astfel de detaliu, accesoriul era fixat bine și nu se mișca din loc. În prezent, pe unele modele scumpe încă mai putem întâlni acești nasturi, dar, din moment ce puțini poartă cravate, elementul are doar un scop decorativ.

Acum v-ați completat resursele intelectuale și veți putea demonstra noi cunoștințe.

Sperăm, că informațiile s-au dovedit a fi interesante și utile.

0 Comentarii

Citeşte şi: