Ginsengul – secretul tineretii fara batranete

Ginsengul este o planta care isi are originea in China dar este cultivata si in Coreea, Japonia si Rusia. Radacina de ginseng are o reputatie veche de 2000 de ani, fiind considerata un panaceu (“panax” – medicament universal).

Recent au fost publicate ultimele cercetari facute pe ginseng in revista Nutrients/Nutrientii, cercetari ce au demonstrat ca ginsengul poate ajuta la tratarea si prevenirea gripei!

Cercetarile au gasit ca utilizarea ginsengului rosu zilnic pe termen lung poate preveni efectele gripei A. Gripa A este o boala respiratorie mortala care afecteaza cu noi tulpini in fiecare an milioane de oameni, tulpini virale avand capacitatea de a se raspandi cu rapiditate in intreaga lume!

Ginsengul – beneficii

Stabunii nostri mestecau radacina de ginseng pentru a inlatura oboseala si a se energiza. Iata si alte beneficii ale ginsengului:

  • Inlatura efectele de senescenta (imbatranire) ale organismului
  • Fortifica organismul, intensificand activitatea sistemului imunitar. O substanta din ginseng numita saponina contine antioxidanti care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la intarirea sistemului imunitar.
  • Ginsengul contine de asemenea steroizi. Chinezii numesc aceasta planta “esenta barbatilor” (gin=barbat, seng=esenta). Steroizii continuti in ginseng sunt foarte asemanatori cu cei pe care ii secreta corpul uman, fiind deci o planta utila pentru marirea performantelor sportive si inlaturarea oboselii musculare.
  • Ginsengul echilibreaza procesele metabolice prin continutul de saponine care au de asemenea rolul de a regla tensiunea, colesterolul si tensiunea arteriala.
  • Este un bun afrodisiac, prevenind disfunctiile sexuale atat ale barbatilor cat si ale femeilor. Totodata ginsengul sporeste fertilitatea femeilor si potenta barbatilor.
  • Stimuleaza digestia
  • Este un bun tonic cerebral, crescand performantele memoriei, atentiei si puterea de concentrare si totodata are efect de clamare, eliminand stresul psihic.
  • Eficient impotriva obezitatii
  • Reduce simptomele alergiilor: Un studiu din 2012 publicat in the jurnalul Allergy, Asthma & Immunology Research/Cercetarea asupra Alergiilor, Astmului si Imunologiei a gasit ca ginsengul rosu fermentat a avut capacitatea de a reduce simptomele de alergie prin reducerea inflamatiei!
  • Stimuleaza cresterea parului: De secole chinezii au utilizat ginsengul pentru scopuri medicinale, iar acesta a fost in mod obisnuit unul dintre aceste scopuri. Ginsengul poate ajuta corpul sa se adapteze la stres!

Ginseng – Precautii si contraindicatii

Ginseng-ul in sine pare sã fie o plantã medicinalã lipsitã de toxicitate, cel putin atunci cand nu se depãsesc dozele obisnuite.

Preparatele de ginseng nu se administreazã concomitent cu alte medicamente stimulante, nici cu bãuturi sau deserturi care contin cafeinã.

Este recomandatã evitarea ginseng-ului in perioada de sarcinã si alãptare.

Ginseng-ul se administreazã cu prudentã la bolnavii hipertensivi.

Ginsengul este cu adevarat o planta uimitoare si se ridica la inaltimea denumirii lui de atotvindecator! Data urmatoare cand te confrunti cu orice, de la oboseala la pierderea parului, arunca o privire asupra acestui atotvindecator natural!