Mere și pere deshidratate rețeta de chipsuri de fructe fără zahăr

Mere și pere deshidratate rețeta de chipsuri de fructe fără zahăr. Chipsuri de fructe uscate la cuptor sau la deshidrator, simple sau aromate. Chipsuri naturale de fructe fără zahăr, fără conservant.

loading...

Prin deshidratare merele și perele se pot transforma ușurință în chipsuri. Veți obține chipsuri naturale, sănătoase, fără conservant, fără zahăr, numai bune de ronțăit. Și vor fi cu siguranță și pe placul copiilor.

Cine nu-și amintește de feliile deshidratate de măr? Ei, sigur vi le amintiți din casa bunicilor. Bunica mea le tăia fie în rondele subțiri, fie în cubulețe și le usca în cuptor (cu ușa întredeschisă). Le păstra în cămară așezate în săculeți de pânză și le adăuga apoi la checuri sau prăjituri, le presăra peste griș sau orez cu lapte sau le aducea, în bolul meu preferat, să le ronțăim la povestea de seară.

chipsuri de fructe facute in casa reteta

Iarna fac mere sau portocale deshidratate pentru decorațiunile de Craciun. Le presar cu un amestec de cuișoare și scorțișoară obținând astfel și un super odorizant de cameră.

De la scorțișoară, cuișoare și vanilie casa îmi miroase efectiv a sărbătoare! Mai e până la Sărbători și putem profita de merele proaspăt culese pentru a face niște chipsuri sănătoase din fructe. Am făcut și mere și pere deshidratate.

Smochine deshidratate de casa fara zahar sau conservant Savori Urbane

Cum se deshidratează fructele la cuptor?

Puteti face mere și pere deshidratate și la cuptor la 60-70 C (cu ușa întredeschisă). Feliile de fructe se așază în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Deshidratarea se face în 2 etape: 2 ore, apoi se întorc feliile și se mai lasă 2 ore. Timpul depinde de cât de groase sunt feliile și de cât de zemoase sunt fructele.

Cantitățile din această rețetă de mere și pere deshidratate sunt în funcție de nevoile fiecăruia și de capacitatea deshidratorului sau cuptorului de care dispune.

Mere și pere deshidratate rețeta de chipsuri de fructe fără zahăr

Timp de preparare

  • mere aromate
  • pere aromate
  • cuișoare
  • scorțișoara
  • anason stelar
  • vanilie

Cum se fac mere și pere deshidratate rețeta de chipsuri de fructe fără zahăr?

Ce fel de fructe folosim?

Am ales mere ușor acrișoare și tari. Perele au fost tari și fără prea multă zeamă, dar foarte aromate.

mere si pere pentru deshidratat

Cum tăiem fructele pentru chipsuri de casă?

Puteți (dacă reușiți!) felia fructele cu cuțitul. Eu folosesc o răzătoare specială pentru feliat ca să obțin felii egale, aspectuoase și care se vor deshidrata uniform. Este utilă o răzătoare cu lamă (mandolină) sau un feliator de legume. Pe vremuri erau răzători mari din lemn cu lame metalice netede sau ondulate. Străbunica mea avea așa ceva și îi spunea jilău. Cu el tăia varza fideluță.

Feliile de fructe le-am așezat în tăvița deshidratorului astfel încât să nu se suprapună. Aerul trebuie să circule bine printre chipsuri.

Am pornit deshidratorul și am lăsat fructele în prima zi 3 ore și a doua zi 2 ore.

loading...

Cum facem chipsuri de fructe aromate cu scorțișoară și cuișoare?

Pentru chipsurile aromate am pregătit un mix de mirodenii: cuișoare, scorțișoară, vanilie, anason stelat.

Le-am pisat în mojar până am obținut o pulbere fină. Puteți cumpăra și un mix de arome naturale pentru turtă dulce (la plic).


reteta noua savori urbane

Apoi am presărat amestecul pe feliile de fructe. Am pornit deshidratorul și am lăsat chipsurile la uscat 3 ore în prima zi și 2 ore în a doua zi.

cum se fac chipsuri de mar para aromate cu scortisoara

Așa arată merele aromate deshidratate. Excelente!

Iată de aproape și chipsurile din pere:

chipsuri de pere facute acasa la deshidrator sau cuptor

Iată și chipsurile simple din mere.

chipsuri de mere deshidratate facute acasa

Miros nemaipomenit de bine și dispar rapid de pe platou. Iată o gustare sănătoasa, garantat pe placul copiilor.

reteta chipsuri de casa sanatoase din mere pere