Pâine fără frământare, pe care oricine va reuși să o pregătească!

Pâine de secară fără frământare. Veți avea nevoie doar de 1 minut pentru a o pregăti: 30 de secunde pentru amestecarea ingredientelor, 15 secunde pentru a forma o bilă rotundă și 3 secunde pentru a o transfera în oală! Este o metodă extrem de simplă cu un rezultat garantat.

INGREDIENTE:

-300 g de făină de grâu sau pentru pâine ;

-100 g de făină de secară;

-300 ml de apă răcoroasă (12-18 °C);

– 0,5 linguriță de drojdie uscată;

-8 g de sare (1 linguriță cu vârf)

-făină de secară pentru suprafața de lucru.

MOD DE PREPARARE:

1.Într-un bol cerneți făina de grâu împreună cu făina de secară, adăugați sare și drojdie. Amestecați ingredientele uscate cu spatula.

2. Turnați treptat apa și amestecați până se combină toate ingredientele. Acest proces durează aproximativ 30 de secunde. Dacă pe fundul vasului a mai rămas făină neincorporată, mai turnați puțină apă. În rezultat veți obține un aluat destul de lipicios.

3. Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați la temperatura camerei cel puțin 12 ore, cel mult 18 ore.

4. Peste 16 ore aluatul a crescut în volum și prin pereții vasului veți observa cât este de poros.

5. Înfăinați din abundență suprafața de lucru. Răsturnați aluatul, astfel încât partea inferioară din vas să fie la suprafață pe masa de lucru. Folosiți o spatulă pentru clătite sau una pentru aluat.

6. Presărați cu făină. Nivelați puțin aluatul dându-i o formă plată. Împăturiți aluatul în formă de plic în felul următor: pliați o parte spre centru, apoi pliați partea opusă, partea din față și din spate.

7. Adunați toate colțurile spre centru astfel încât să obțineți o bilă rotundă și netedă.

8. Luați o bucată de hârtie de copt și presărați-o cu făină de secară sau de porumb. Transferați aluatul de pâine cu marginea în jos.

9. Acoperiți cu prosop de bumbac și lăsați să dospească timp de 2 ore. Cu jumătate de oră înainte de a da pâinea la cuptor, luați o oală din fontă împreună cu capac și o puneți în cuptorul rece setând temperatura la 245-250°C. Încălziți-o timp de 30 de minute.

10. Peste 30 de minute scoateți oala din cuptor și transferați hârtia de copt împreună cu pâinea dospită în ea.

Sfat: Dacă nu sunteți siguri de calitatea hârtiei de copt, atunci înlăturați hârtia și așezați aluatul direct în oală.

11. Acoperiți cu capac și coaceți primele 30 de minute la temperatura de 245-250°C.

12. Peste jumătate de oră înlăturați capacul și mai coaceți 20-25 de minute. Peste 55 de minute pâinea este coaptă. Transferați-o pe grătar și lăsați să se răcească complet la temperatura camerei.

13. Peste 45 de minute pâinea este încă puțin caldă. Tăiați pâinea și veți auzi cât de crocantă este crusta aurie.

Mirosul se răspândește prin toată casa. Textura miezului este extraordinar de pufos și dacă veți încerca să o strângeți, pâinea își va relua forma inițială.

Veți reuși și dumneavoastră, poate chiar mai bine

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

0 Comentarii

Citeşte şi: