Rețeta Coca-Cola și formula ei secretă: Chiar o cunosc doar doi oameni?

Când vine vorba despre sucurile noastre preferate, ne întrebăm adeseori care sunt ingredientele lor. La urma urmei, lista cu ingrediente sau rețeta este ceea ce face ca fiecare produs să fie unic. În ultimul secol, a fost perpetuată ideea că rețeta Coca-Cola a rămas secretă și că este cunoscută de numai doi directori ai acestei companii.

Această idee a fost răspândită de doi factori: în primul rând, mass-media și, în al doilea rând, compania însăși. Coca-Cola a dorit să se asigura că băutura lor părea specială în ochii consumatorilor și astfel a declarat că rețeta este păstrată în secret.

rețeta Coca-Cola

Rețeta Coca-Cola rămâne un secret comercial bine păzit. Foto: Wikimedia

Citește în continuare ca să afli cum s-au întâmplat toate acestea și să descoperi felul în care s-a răspândit ideea greșită conform căreia numai doi indivizi cunosc rețeta Coca-Cola.

Coca-Cola are o „regulă” care spune că este nevoie de doi directori pentru rețeta întreagă, însă fiecare dintre acești doi directori știe cum să fabrice siropul.

Fiecare director cunoaște doar jumătate din rețeta Coca-Cola?

Ideea greșită că fiecare știe numai jumătate din formulă a fost cauzată de situația unei alte companii, Kentucky Fried Chicken (KFC), a cărei rețetă este obținută separat în două locații diferite și combinată la o a treia locație.

Amândoi directorii cunosc întreaga formulă și pot prepara în întregime băutura. Însă această regulă a fost stabilită mai mult pentru beneficiile publicitare decât în ideea de a păstra rețeta secretă.

rețeta Coca-Cola

Frunze de coca, ingredientul pentru care Coca-Cola a devenit celebră. Foto: Wikimedia

Chiar dacă cineva ar putea reproduce băutura, nu ar putea s-o scoată pe piață sub denumirea de „Coca-Cola” și nu ar beneficia de rețeaua globală de distribuție a acestei băuturi. Prin urmare, compania nu s-ar afla în pericol în cazul în care rețeta ar deveni cunoscută publicului.

În plus, fabrica Stepan Co din New Jersey este singura care posedă permisul de a importa frunzele de coca în SUA, unde sunt supuse procesului de decocainizare.

Rețeta Coca-Cola a fost inventată de John Pemberton

Iată cum a apărut ideea greșită: Faptul că rețeta Coca-Cola era secretă, potrivit Snopes, a ieșit la iveală în 1925, când singura copie scrisă a fost recuperată din seiful lui Ernest Woodruff, în New York.

Woodruff a fost proprietarul Coca-Cola din 1916 până în 1931. În acel moment, compania a introdus regula conform căreia nimeni nu putea să vadă formula fără permisiune scrisă din partea consiliului director și numai în prezența directorului, a președintelui sau a secretarului corporației.

rețeta Coca-Cola

Compania susține că rețeta Coca-Cola este păstrată în safe-ul muzeului „Lumea Coca-Cola” din Atlanta, SUA. Foto: Nepali Headlines

De asemenea, regula spunea că numai doi indivizi puteau cunoaște formula simultan, iar identitatea acestor indivizi nu a fost făcută publică. Însă totul era o scamatorie care să facă băutura să pară mai „specială” în ochii mass-media.

De fapt, patru indivizi (și poate chiar mai mulți) cunoșteau formula siropului și ar fi putut să-l producă oricând. De asemenea, este rezonabil să presupunem că cei care munceau la fabricarea băuturii în fabricile Cola-Cola cunoșteau și ei rețeta pe de rost.

Rețeta adevărată este publică?

De-a lungul anilor, mulți indivizi au susținut că dețineau formula originală a companiei. Cei de la Coca-Cola spun că rețetele acestea nu sunt autentice și nimeni nu poate să-i contrazică.

Însă în 1993, un bărbat pe nume Mark Pendergrast a publicat ceea ce el credea că este formula originală, luată din hârtiile lui John Pemberton. Pemberton a dezvoltat prima rețetă de Coca-Cola, însă a vândut drepturile asupra băuturii înainte de moartea sa, survenită în 1888.

Hohn Pemberton, „părintele” Coca-Cola

Această formulă poate fi găsită tipărită în lucrarea Pentru Dumnezeu, țară și Coca-Cola. Din păcate, chiar dacă formula era originală, rețeta a fost schimbată în perioada cuprinsă între campania de marketing din 1886 și șefia lui Woodruff, din anii ’20.

Schimbările includeau îndepărtarea cocainei, reducerea cafeinei, înlocuirea acidului citric și folosirea glicerinei drept conservant. Date fiind aceste schimbări, putem presupune fără tema de a greși că mai mult de doi indivizi cunosc rețeta Coca-Cola, însă numărul exact al acestora rămâne, într-adevăr, un mister.