Salam de casă , cum îl preparăm acasă din ingrediente naturale fără coloranți

Pentru ca avem din ce in ce mai putine produse de ales pentru micul dejun, multi oameni au inceput sa isi prepare singuri acasa mezelurile, asfel incat sa manance sanatos si sa evite toate chimicalele adaugate in comert.

Este o alegere foarte buna, daca esti dispus sa iti aloci putin mai mult timp decat simpla achizitionare din supermarket, atunci trebuie sa afli aceasta reteta de salam afumat pe care ne-a dezvaluit-o un bucatar aradean de specialitate.

Bucătarul arădean ne prezintă reţeta pe care el o prepară după tăierea porcului şi paşii pe care trebuie să-i urmăm pentru ca salamul afumat să frie unul delicios: „Pentru a obţine 10 kilograme de salam folosm şase kilograme de carne de porc, două kilograme de carne de viută, două kilograme de grăsime de porc, 400 de grame de boia (dulce, picantă sau în combinaţie), 300 de grame de usturoi, 30 de grame de piper rosu şi 150 de grame de chimen.

Tocăm carnea de porc, pe cea de vită, slănina şi usturoiul. Acest amestec se frământă bine, iar apoi se adaugă toate condimentele măcinate. Se amestecă mult, până ce se omogenizează bine. Se pregătesc maţele de salam şi se trece la umplerea acestora.

Timp de trei sau patru zile, salamul se lasă la zvântat, într-o încăpere rece şi aerisită. Apoi punem salamul la afumat, timp de câteva zile, iar apoi îl punem din nou la zvântat”.

Reţeta poate varia de la caz la caz, însă baza este cea pe care a prezentat-o bucătarul arădean. Salamul afumat poate fi păstrat în frigider şi congelator, păstrându-şi gustul inconfundabil.

Sursa:adevarul.ro

Vezi si reteta pentru toba de casa:

Pentru ca ne plac mezelurile, dar nu mai ave incredere sa le cumparam din comert, cel mai bun mod de a stii sigur ce consumam, ste sa ni le procuram acasa dupa retetele specialistilor. Astazi iti prezentam reteta pentru toba de casa, un produs natural si foarte gustos. Merge perfect cu mustar , cu paine proaspata si cu un pahar de palinca!

Ingrediente:

2 urechi de porc, 2 rinichi de porc, o limbă de porc, o bucată de muşchi de porc, o inimă de porc, un stomac de porc, 250 de grame de slănină cu carne, o jumătate de kilogram de pulpă de porc, 8 căţei de usturoi, sare, piper măcinat, piper boabe, foi de dafin

Cea mai delicioasă de tobă de casă: Mod preparare:

Pentru toba de porc tradiţională, făcută în stomac de porc, se curăţă bine stomacul de porc de membrană interioară. Cea mai simplă metodă, şi cea recomandată, este curăţarea cu sare grunjoasă. După ce se freacă bine, se spală şi se lasă o oră în apă cu oţet şi ceapă tăiată felii, pentru neutralizarea mirosului. Scoatem apoi stomacul şi îl clătim bine, potrivit culinar.ro. În cazul în care cumpăraţi stomacul de porc pentru tobă, îl puteţi găsi în măcelării gata curăţat.

Punem la fiert urechile, rinichii, limba, inima, muşchiul, slănina şi pulpa de porc, după care se condimentează cu boabele de piper, sare după gust şi foi de dafin. Se lasă pe foc o oră, iar după ce dau în fiert se scot şi se lasă la răcit. Limba se curăţă de pieliţa albă şi se toacă, alături de celelalte măruntaie, în cubuleţe mari. Se amestecă apoi cu usturoiul pisat, sare şi piper măcinat după gust, şi două polonice din zeama în care au fiert.

Se umple stomacul cu compoziţia obţinută şi se coase deschizătura, apoi se introduce într-o bucată de dres, care se prinde bine la capete.

Punem din nou la fiert zeama în care au fiert organele, iar când această începe să clocotească se pune toba în oală. Se lasă la fiert 30 de minute, înţepându-se, din când în când, toba cu un ac. Se scoate din zeamă cu o paletă şi se aşează într-un lighean. Punem deasupra tobei un fund de lemn, iar peste el aşezăm o greutate. Lăsăm toba la rece cel puţin până a doua zi.

Va dorim pofta buna!