Și dumneavoastră mergeți pe principiul ”cea mai bună legumă este carnea”? Dacă da, iată care sunt recomandările celebrilor Menci și Hâncu

În ciuda modei vegetarienilor sau chiar a row-veganilor,  cei mai mulți dintre dumneavoastră rămân carnivori convinși. Într-un fel, este normal având în vedere că omul este născut omnivor, așa cum îmi spunea, într-o discuție un cunoscut medic gastro-enterolog, profesor și doctor în științe, care în ciuda afecțiunilor de care mă tratase nu m-a sfătuit sub nicio formă să elimin ceva din regimul zilnic alimentar.

Dar să revenim la carnea noastră cea de toate zilele. E bine să consumați din toate felurile, dar așa cum recomandă toți specialiștii, cu moderație. Fără excese și gătită cât mai regulamentar cu putință. Totuși, atunci când sănătatea vă impune anumite restricții, e bine să știți către ce să vă orientați.

Iar portalul doctorulzilei.ro vine cu informații prețioase. Și cu argumente. De exemplu, pentru cei care vor alternative la porc, carnea de pasăre e varianta cu beneficii maxime. Conţine proteine care repară ţesuturile corpului, vitamine şi acizi esenţiali. Totodată, are un conţinut scăzut de grăsimi dăunătoare, fiind recomandată în dieta celor care au colesterolul ridicat.

Curcanul sau struțul, beneficii uimitoare

În afară de pui, pe piață există și alte variante disponibile pe piaţă.„Dintre toate tipurile de carne de pasăre, struţul şi curcanul sunt cele mai bune, după părerea mea. Carnea de curcan e bogată în acizi linoleici conjugaţi care au proprietatea de a redistribui grăsimea şi are acţiune anticancerigenă. Faţă de curcan, carnea de struţ e bogată în grăsimi omega 3 cu lanţ lung, acizi graşi esenţiali, care asigură o bună funcţionare a creierului, a inimii şi întăreşte sistemul imunitar”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, pentru site-ul doctorulzilei.ro. Atenție însă, aceste tipuri de carne nu trebuie prăjite!

Dar reputatul Menci nu este total împotriva puiul, ci doar îl recomandă pe cel ecologic, certificat prin eticheta dreptunghiulară cu frunzuliţa UE şi cu sigla de identificare a organismului care a făcut certificarea.

”Puiul ecologic are o carne sănătoasă şi este uşor de digerat, cu o valoare nutritivă ridicată. Spun acest lucru pentru că puiul ecologic e crescut întrun sistem monitorizat, păsările sunt hrănite la sol, au acces la iarbă şi la nisip, fără antibiotice şi hormoni”, explică nutriţionistul.

”Rația” de carne care ne este permisă

Profesorul Mencinicopschi mai spune că, în anumite situații, se poate consuma şi pui cumpărat de la supermarket, doar că persoanele care suferă de reumatism, afecţiuni cardiace, sau au un nivel ridicat al colesterolului trebuie să îndepărteze obligatoriu pieliţa înainte de prepararea cărnii. De ce: „E bogată în acizi graşi omega 6 proinflamatori care au şi acţiune cancerigenă. Sau se poate prăji carnea respectivă dar în ulei nehidrogenat de palmier. Acest ulei nehidrogenat este rezistent la prăjit, se poate chiar prepara carnea de pui alături de peşte fără să se împrumute mirosurile”, argumentează Menci.

Cât priveşte cantităţile, puiul trebuie consumat cu moderaţie, de 2-3 ori pe săptămână în porţii de 100-150 de grame.

Un studiu făcut recent de Transavia arată că 65% din români consumă aproape zilnic carne de pui, cantitatea medie lunară fiind de 2-3 kilograme. Iar pe primul loc în topul preferințelor este pieptul de pui. „Dintre toate tipurile de carne de pasăre recomand puiul de crescătorie”, spune prof. dr. Nicolae Hâncu.

Carnea de pasăre ar trebui mâncată de trei ori pe săptămână, în porţii de 100-150 de grame. „Joi şi vineri se pot mânca legume şi paste brune, includ aici şi orezul negru. Sâmbăta şi duminica mâncaţi peşte”, adaugă nutriţionistul.