Vinete la borcan în bulion de legume (pentru iarnă)!

O rețetă simplă de vinete pentru iarnă, pe care o veți repeta în fiecare an. Conserva este foarte gustoasă și se mănâncă prima din cămară. Aperitivul se potrivește unei mese cotidiene sau festive.

INGREDIENTE:

-1,5 kg de vinete curățate;

-1,5 kg de roșii curățate;

-7 ardei grași curățați;

-1 căpățână de usturoi;

-3 ardei iuți sau după gust;

-200 gr de ulei fără miros;

-3 linguri de zahăr;

-1 lingură de sare;

-50 ml de oțet 9% sau 6 ml de acid acetic 70% sau 75 ml de oțet 6%.

MOD DE PREPARARE:

1.Tăiați codițele vinetelor, tăiați roșiile sferturi, îndepărtând cotorul, curățați usturoiul de coajă, iar ardeii grași și ce iuți de cotor și semințe.

2.Treceți prin mașina de tocat carne, cu sită mare, mai întâi usturoiul și ardeiul iute, apoi ardeiul gras și la final roșiile.

3.Transferați legumele într-un ceaun sau cratiță, adăugați ulei, sare și zahăr. Amestecați bine, puneți vasul la foc și aduceți compoziția până la punctul de fierbere.

4.Tăiați vinetele mai subțiri rondele, iar cele mai groase – jumătăți de rondele.

5.Turnați oțetul în cratița cu legume clocotite, adăugați vinetele, amestecați și le dați în clocot.

6.Faceți focul mic și fierbeți vinetele timp de 30 de minute, amestecând periodic. Spre final, vinetele se lasă și devin moi. Străduiți-vă să nu le mai amestecați ca să rămână întregi.

7.Între timp, sterilizați borcanele, folosind metoda preferată. Noi am folosit cuptorul cu microunde: am turnat puțină apă în borcane și le-am dat la cuptor pentru câteva minute la putere maximă. Fierbeți capacele.

8.Turnați salata în borcane și le înfiletați. Acoperiți borcanele cu un prosop călduros și le lăsați să se răcească lent. Apoi dați conserva la păstrare, ea stă foarte bine și la temperatura camerei.

Din această cantitate de ingrediente obțineți 6 borcane de 0,5l și o porție pentru degustare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!