Cea mai gustoasă salată de vinete pentru iarnă!

Minunată va fi mai târziu această salată de vinete cu ardei copți pentru iarnă, servită cu pâine prăjită sau alături de alte preparate. Rețeta este simplă și foarte gustoasă!

INGREDIENTE (DEJA CURĂȚATE):

-1 kg de vinete;

-500 gr de ardei gras;

-500 gr de roșii;

-250 gr de ceapă (2 cepe);

-50 gr de usturoi (1 căpățână);

-150 gr de verdeață (câte 50 gr de pătrunjel, coriandru, mărar);

-70 ml de ulei (7-8 linguri);

-1 linguriță de sare;

-1 linguriță de boia;

-1 linguriță de coriandru;

-50 ml de oțet 9% (4-5 linguri);

-1 lingură de sare – pentru vinete;

-800 gr de roșii – pentru piure.

MOD DE PREPARARE:

1.Treceți 800 gr de roșii prin mașina de tocat carne.

2. Tăiați vinetele rondele cu grosimea de aproximativ 0,5 cm, le presărați cu sare, amestecați și le lăsați pentru aproximativ 30 de minute, cât să îndepărtați gustul amărui.

3. Tăiați fiecare jumătate de ardei pe lungime în câte 3-4 bucăți, le transferați pe tava de copt, adăugați 1 lingură de ulei, amestecați, le repartizați și le coaceți timp de 10-15 minute, cât să se rumenească frumos.

4. Tăiați ceapa bucăți mici și o prăjiți pe tigaia cu 3-4 linguri de ulei, până se rumenește ușor.

5. Adăugați boia, sare și coriandru, amestecați, turnați piureul de roșii, dați sosul în clocot, adăugați zahăr, amestecați și îl fierbeți timp de 5 minute la foc mic.

6. După care, turnați oțetul, amestecați și luați sosul de la foc.

7. Tăiați roșiile rondele cu grosimea de 0,5 cm.

8. Scoateți vinetele pe șervețele de hârtie, le acoperiți cu alte șervețele de hârtie și presați ușor cu mâinile, cât să le uscați.

9. Transferați vinetele într-un vas uscat, adăugați uleiul rămas, amestecați, le repartizați pe tava de copt și le dați la cuptorul preîncălzit până la 200°C pentru 15-18 minute (încălzire sus-jos, a doua treaptă de sus).

10. Sterilizați borcanele la cuptorul cu microunde.

11. Mărunțiți verdeața, tăiați usturoiul bucăți mici, îl dați prin răzătoare sau prin presă, apoi amestecați cele 2 ingrediente.

12. Curățați ardeiul gras de coajă.

13. În borcane, adăugați 1 polonic de sos, vinete, 4-5 rondele de roșii, ardei gras și verdeață cu usturoi. Continuați să alternați straturile, ultimul să fie de sos.

14. Acoperiți borcanele cu capace întredeschise, le transferați în cratița cu prosop la bază, turnați apă până sub umeri și sterilizați borcanele (0,7l) timp de 25 de minute, după ce apa începe să fiarbă.

15. Scoateți borcanele, le înfiletați, le întoarceți cu capacul în jos și le lăsați peste noapte.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!